Снимка: Guliver / iStock
Барбекюто по време на пикник сред красива природа е класика, плодовете, кофичката с лед и виното – също. Но ако искате да си устроите закуска на тревата като по филмите: идилична, семейна, забавна, ще ви трябват и още интересни ястия и салати, които да допълнят вкуса на месото, или да го заменят.
Например антипасти, които да приготвите направо на скарата, или задушен зелен фасул - той също става бързо. Но може да си направите предварително питката или картофената фокача, за да си починете истински на пикника.
Картофена фокача
Необходими продукти: 500 г пшенично брашно, 3 картофа за пюре, 150 мл прясно мляко, 1 пакетче мая, ½ ч. л. захар, 1 ч. л. сол, 2 с. л. зехтин, 2-3 стръкчета розмарин, морска сол
Приготвяне: Сварете картофите, обелете ги и пюрирайте, като добавите 2-3 с.л. Мляко. Разтворете маята в малко мляко със захарта, неща постои 10 минути. Добавете останалото топло мляко към маята, сипете я в пюрето и разбъркайте.
Пресятото брашно смесете със зехтина и солта, добавете към пюрето и месете, докато получите пухкаво тесто. Сложете тестото в кръгла тава, намазана предварително с масло и оставете да втасва на топло за около 1 час.
След това отново размесете тестото разстелете го в тавата, намажете отгоре с масло или зехтин, украсете с морска сол и розмарин и печете в предварително загрята на 220°С фурна за 15-18 минути, докато коричката се позлати.
Топла салата от тиквички и чушки
Необходими продукти: 2 тиквички, 5-6 чушки – червени и зелени, 2 с. л. зехтин, 2 с. л. оцет балсамико, 1-2 скилидки чесън, сол, черен пипер на вкус
Приготвяне: Обелените и нарязаните на кръгчета тиквички и чушките на едри парчета запечете на скарата, подправете със зехтин, смачкан чесън, сол,, пипер и балсамико.
Лесна рецепта за задушен зелен фасул
Необходими продукти: 400 г зелен фасул, 3 домата, 1 чушка, 2-3 скилидки чесън, ябълков оцет, олио, сол, черен пипер на вкус, щипка захар
Приготвяне: Измийте фасула, махнете конците и нарежене на две – на три. Сварете в подсолена вряща вода за 15-20 минути на средно силен огън. Настържете доматите, а обеления чесън и чушката нарежете на ситно и смесете в блендер. Добавете сол, захар, оцет и олио. Прецедете зеления фасул, измийте го със студена вода и го изсипете в соса.