Менюто, което пази бременната от резки скокове на кръвното

Много плодове и зеленчуци спасяват от прееклампсия

Снимка: Guliver / iStock

Един от скритите врагове на бременната е кръвното налягане с неговите колебания. Прост начин за справяне с това състояние препоръчват диетолози – меню, богато на плодове и зеленчуци. В тях се съдържа целулоза, която увеличава нивата на хранителни нутриенти, които регулират имунната система. А това предпазва бъдещата майка и бебето в утробата от опасните колебания в стойностите на кръвното налягане.
Бъдещите майки, които често консумират храни богати на влакнини, са с по-малък риск от прееклампсия, доказаха учени от Австралия, цитирани от The Daily Mail.

Когато чревните бактерии разграждат фибрите от плодовете и зеленчуците, те произвеждат нутриенти наречени късоверижни мастни киселини (SCFAs). 
Ако бъдещата майка изпитва дефицит от тези мастни киселини, обикновено има проблеми с кръвно налягане. То прави опасни скокове - ту е ниско, ту високо. Засега науката няма точен отговор на какво се дължи прееклампсията. Допуска се, че тя може да е резултат от проблеми с имунната система.
Известно е, че късоверижните мастни киселини оказват противовъзпалително действие, което е в помощ на имунитета. Именно затова учените съветват бъдещите майки да ядат истинска, „жива“ храна , а не преработени продукти и полуфабрикати.
В менюто на бременните трябва да присъстват предимно растителни продукти. Не е нужно тя „да се храни за двама“, а само да залага на разнообразни храни от всички хранителни групи. 
Проучването на екипа от Австралия сочи още, че чревните бактерии на майката и начинът ѝ на хранене са от ключово значение за безпроблемното протичане на бременността.
Известно е, че прееклампсията е едно от животозастрашаващите състояния, причинено от резки скокове в кръвното налягане и поява на белтък в урината. Почти 6 % от бременните стигат до това състояние, сочи статистиката.

Мона Василева

 

 

 

Коментари
Последни видеа