5 основни правила за идеалната новогодишна трапеза

Няколко прости и здравословни трика

31 декември 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Обмисляте новогодишното меню. Ще посрещате удома, а кулинарните изненади са ваша страст. И вероятно подарък за всички, които ще седнат на масата. Искате и  на следващия ден да не чувстват дискомфорт.
Ето няколко прости здравословни трика, за да бъде храната хем вкусна, хем диетична.

Не сервирайте повече от две традиционни, основни блюда. Останалото може да приготвите от зеленчуци.

Заменете колбасите в руската салата с варено бяло пилешко месо. А варените картофи - със ситно нарязана ябълка. Не разчитайте на готовите разядки, пригответе ги сами.

Намалете калорийността на руската салата.  Това важи и другите разновидности на предястия, като приготвите сами майонезата и я „разредите“ с кисело мляко. Намалете мазнината за овкусяване на свежите салати – максимум до 1 супена лъжица екстра върджин зехтин на една купа зеленина. Откажете се от готовите сосове за салата, направете ги сама със зехтин, лимон и подправки.

Оптимизирайте менюто. Комбинирайте ястията така, че да не са тежки и мазни. И нека на са твърде много. Има вариант традиционните блюда също да са диетични. Примерно вместо пуйка, да сготвите патица. Или пък още по-добре да е риба.

Започнете със зеленчуци. Пристъпвайки към новогодишната трапеза, най-добре е да започнете със свежи зеленчуци – целулозата в тях бързо ще ви накара да се почувствате сити и ще ви предпази от преяждане.

Малки порции. Слагайте в чинията си малки порции, дъвчете бавно, ставайте от масата. Хапването по малко и движението са отличен начин да не ви е тежко по-късно.

Един вид алкохол – спрете се на него и не прекалявайте, така ще приемете и най-малко калории.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Не чакай

18 януари 2021 г.