Страшно вкусни и без яйца!
На снимката приличат малко на кюфтета, и може и вашите да станат не съвсем „угледни“, но пък ще бъдат най-вкусните домашни курабийки, снимка: Марина Атанасова
"Те по принцип се правят с мед, но понеже при печенето се губят неговите ценни микроелементи, а и когато са с мед, стават по-твърди, слагам 1 чаена чаша захар в тях – само колкото да имат известна сладост, а ги поднасям с мед.“ Така съветва баба ми Марина от Бургас, видна кулинарка и добра жена.
С нейния вариант на овесените курабийки, сме пораснали аз, сестра ми, братовчедите и всички в рода, а хубавото е, че могат да стоят с дни, защото в тях няма яйца:
Продукти: 1 ½ чаена чаша овесени ядки, 2 ч. ч. брашно, 1 ч.ч. захар или 1, ½ ч. ч. мед, 200 г масло, 2 лъжици стафиди, 2 лъжици лешници или бадеми, 4-5 фурми, 1 ч. л. сода бикарбонат, 1-2 ванилии, щипка сол, по желание 2 ч. л. какао.
Приготвяне: Залейте овесените ядки, стафидите, нарязаните на ситно фурми и смлените лешници и бадеми в дълбока купа с чаша гореща вода, за да омекват. След половин час добавете към тях щипката сол и ванилията, захарта или меда, омекналото масло, содата, брашното и какаото. Смесете добре всичко – ще ви се получи гъсто и лепкаво тесто, затова можете да бъркате с лъжица, но дълго, за да не останат никакви бучки от брашното и какаото.
На дъното на голяма тава поръсете брашно, за да не залепват курабийките при печенето. С лъжицата гребвайте по малко и слагайте в тавата, като оставяте по 1 см разстояние между тях. Сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете около 20 минути.
Когато са готови, извадете тавата и завийте с кърпа – ако искате да са меки, или оставете да изпръхват, за да се втвърдят.
Марина Атанасова
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари