Имаме идеи как да ги направете по-интересни
Неделните палачинки са институция в много семейства – децата обожават да закусват с тях в почивния ден и обикновено са доста разочаровани, когато настъпят отклонения от правилото. Знаете, човек се привързва към разни неща и места, изгражда си навици от малък, а някои хора просто мразят промените.
Обаче, ако ви е леко досадно да забърквате все една и съща смес,, може да разчупите семейната традиция с нещо неочаквано и пак вкусно.
Палачинки с банани
Снимка: Guliver / iStock
Смачкайте 2-3 обелени банана с вилица в дълбока купа, добавете 2 яйца и 4 с. л. брашно и разбъркайте. Сместа трябва да е гъста, но ако ви се стори прекалено, може да добавите съвсем малко прясно мляко или вода. Ако ще хапвате палачинките със сладко, може да добавите 2 щипки канела към банановото пюре.
Разтопете 40 г масло в нагорещен тиган, изсипете мазнината в чашка, след което сипвайте с черпак от сместа в тигана и печете на умерен котлон и от двете страни. Не е нужно да сте виртуози и да премятате палачинките до тавана като Пипи, разрешаваме за обръщането да си помагайте си с дървена шпатула. Преди да сложите бананово пюре за следващата палачинка, сипете в тигана мъничко от мазнината.
Тези палачинки с малиново сладко са просто божествени. Можете обаче да ги пробвате и с някакво меко сирене, например бри или топено.
Морковени катми
Снимка: Guliver / iStock
За тях ще ви трябват 2 големи моркова, които да сварите на пара – в съвсем малко подсолена вода, а после да махнете люспите и да пасирате морковите, или пък да ги настържете на ренде. Смесете ги с 2 яйца, долейте 1 водна чаша прясно мляко, добавете по 1 ч. л. захар и сол, 4 с. л. брашно, няколко капки мазнина и – много е важно: за да бухнат тези оранжеви катми, накрая добавете 1 ч. л. сода за хляб. Разбъркайте смело и сте готови за печенето.
Загрейте си тигана, направете онзи фокус с разтопеното масло и отливането му в чашка, за да си имате за следващата доза, както при предишните палачинки. След това основното е да внимавате да не залепват и да не загарят, защото сместа едва ли ще се получи гладка.
Готовите морковени катми са зверски горещи – възползвайте се, за да сложите върху тях да се разтопява кашкавал. Чудни са и комбиациите със сладко и солено, например със сирене и конфитюр.
Марина Атанасова
Периодът преди и по време на бременността предоставя възможност за поддържане на по-добър хранителен статус на майката.
Снимка: Shutterstock
Правилно избраните храни помагат да преборим края на зимата тонизирани и в добро здраве.
Снимка: Shutterstock