6 игри, които гонят стреса

По забавен начин те увеличават психичната устойчивост на детето

15 март 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Стресът е постоянен спътник в живота на всеки – той е естествена реакция към външни неблагоприятни стимули. И тъй като нито ние, нито децата живеем в епруветка и в „идеални“ условия, ежедневно се сблъскваме със стрес.

Няма да успеем да защитим детето си от всички стресови фактори и не е нужно. Защото това ще има обратен ефект. Добре е обаче да го научим да се адаптира.
Всеки човек има определена граница, има свое собствено ниво на стрес, което може да изтърпи, без вреда за психиката си. Преминаването на тази граница е опасно. Има обаче начин да разширите границите и да тренирате хлапето да стане по-устойчиво..

Ето 6 игри, които ще помогнат.
Предлага ги детският и семеен психолог Надежда Махмутова

Народна топка
Играчът, който е ударен от топката по време на играта – губи. Неговата задача е да внимава, да тича из полето и да избегне удара. Той е под напрежение. По това време хормонът на стреса кортизол се освобождава активно. Детето обаче се движи, знае, че това е само игра и страсът не е критичен.
На терена то се учи да не „замръзва“ под стрес, а да се движи, което е много важно. Когато все пак то е уцелено от противника, това носи допълнителен прилив на кортизол, с който то отново се справя чрез движение.

Криеница
За децата, особено до 3-4 години, е трудно да играят на криеница. Трудно им е да седят тихо и да не се издават. Да чакаш скрит .. в условия на несигурност, ще те намерят или не, това е истинско изпитание.

Горещ картоф
Децата застават в кръг и започват да хвърлят на случаен принцип топката един на друг, която в тази игра е „горещият картоф“. Всеки трябва да хване топката и да не я държи в ръцете си повече от една секунда, а да я хвърли по-нататък.
Играчите могат също да изберат да не я хванат, а да я отбият с ръце, за да усложнят правилата.
Участникът временно е извън играта. Ако не е хванал, ударил или изпуснал топката, той сяда в центъра на кръга. Същото се случва и с тези, които са я задържали в ръцете си повече от една секунда. И те „изгарят“ от горещия картоф.

Снимка: Guliver / Getty
Един е излишен
За играта трябва да подготвите няколко стола. Техният брой трябва да бъде с един по-малъко от броя на участниците. Столовете са поставени в кръг, с гръб един към друг. Домакинът включва и изключва музиката. Докато свири музиката, децата тичат по часовниковата стрелка. Веднага щом музиката спре, всеки трябва да седне на стол. За един обаче няма място и той изгаря.

Тип-така бум
Това е настолна игра, в която трябва да назовете колкото се може повече думи по дадена тема, докато „бомбата избухне“. 

Дженга
Това е настолна игра. Играчите се редуват, като вадят блокчета от основата на кулата и ги поставят отгоре. Това прави кулата по-висока и по-малко стабилна.

Важно!
Стресът има свойството да се натрупва както при възрастните, така и при децате. Затова, дори в играта, спазвайте мярката. Необходимо е да:

- съобразете натоварването с индивидуалните възможности на детето;

- облекчавайте стреса навреме;

- избягвайте изтощението и прекомерната умора.
Мона Василева

Коментари
Последни видеа