Гимнастика след раждане - не дали, а как

10 леки упражнения, които стягат коремните мускули и възвръщат красивото тяло

14 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver/ iStock

Отпуснати мускули и разтегнат корем – това са основните проблеми, които жените имат след раждане, ако не всички, то повечето. Старата практика за пристягането на корема след раждане не само не дава очакваните резултати, но и действа точно обратното – коланът пречи на естественото укрепване на коремните мускули, възпрепятства правилното хранене на тъканите и те се отпускат повече Погрешно се смята и че грижите около бебето и в домакинството са достатъчни за възстановяването на младата майка.

Специални движения обаче възвръщат еластичността и е въпрос на няколко дни до седмици след започването им, за да може жената да възстанови нормалното състояние на тялото, на органите в коремната кухина и малкия таз, да може матката и тазовото дъно да се свият по-бързо и правилно, и, не на последно място – да се възбуди млечната секреция.

Кога са започнем

Ако няма установени усложнения, упражненията могат да започнат още от третия ден след раждането, като се започне с гимнастика за общо развитие, отначало в леглото, след това седнали и накрая в стоеж.

Упражненията трябва да раздвижват всички групи мускули – тяло, корем, крайници и се съчетават с дишането – първо гръдно, а после и диафрагмено. Натоварването също се увеличава постепенно, като гимнастиката се изпълнява веднъж-два пъти дневно в спокойно темпо, без напрежение.

Следните упражнения са препоръчителни за започване около месец след раждането, като отначало всяко от тях се прави по 4-5 пъти, докато се достигне във времето до 10-15 пъти, при възможност и желание и повече.

Важно: при изпълняването им дишането не бива да се задържа и цикълът упражнения не бива да се прекъсва – правят се редовно.

1. Изходно положение стоеж, ръцете са вдигнати горе. Ходене на пръсти: 4 крачки с ръцете горе, 4 крачки с ръцете встрани.

2. Изходно положение – леко разкрачени крака, ръцете са на кръста. На 1 тялото и ръцете се навеждат напред, на 2 се връщат в изходно положение.

3. Застанете изправени с вдигнати нагоре ръце. На 1 повдигнете десния крак и свалете ръцете към него, на 2 се върнете в изходно положение. На 3-4 изпълнете същото с левия крак.

4. Застанете изправени и с леко раздалечени крака, а ръцете поставете на кръста. На 1 наклонете тялото наляво и изнесете дясната ръка вляво над главата, на 2 – изходно положение. 3-4 – същите движения, но надясно, с лявата ръка.

5. Седнете с прибрани крака и поставете ръцете върху коленете. На 1, 2 и 3 наведете горната част на тялото бавно напред към краката, а ръцете плъзнете надолу към тях. На 4 се върнете в изходно положение.

6. Легнете по корем и поставете ръцете под бюста. На 1 повдигнете тялото и главата нагоре, така че ръцете да се изпънат, на 3 и 4 легнете отново.

7. Легнете по корем и се опрете на лактите. На 1 повдигнете десния крак назад и нагоре, на 2 – върнете в първоначално положение, на 3 и 4 направете същото движение с левия крак.

8. Легнете по корем с ръце, изпънати напред. На 1 повдигнете десния крак нагоре и назад, на 2 – върнете на пода, на 3 и 4 – същото с левия крак.

9. Упражнявайте бавно ходене с високо вдигане на коленете.

10. Застанете изправени и тръгнете напред с повдигане на ръцете напред догоре, като вдишвате дълбоко, после свалете ръцете надолу, докато вървите и издишайте напълно.

Коментари
Последни видеа