Идея на помощ: Хлебарките - можем ли да се справим с тях

Опитваме няколко начина  

Снимка: Shutterstock

Те са, така да се каже, „вездесъщи“ – пъплят навсякъде и най-вече в кухнята, банята и тоалетната на повечето градски домове, но също и в заведения, болници… къде ли не. Но най-лошото е, че пренасят много болести и зарази.

Как се озовават вкъщи

Хлебарките обитават предимно места, където се приготвя храна или има такава: в складове и магазини, така че с хранителните продукти човек може да внесе яйцата ѝ в дома си.

Другото, което тези вредители обичат, е топлината и влагата, затова в стар апартамент с парно е почти сигурно, че ще има - те се изкачват по тръбите без проблем и до най-високи етажи, но са като у дома си и в мазетата.

Неизтребими?

Хлебарките развиват устойчивост на отрови, установяват много проучвания напоследък. Изследователите не са оптимисти – твърдят, че в близко бъдеще може хората да останат безпомощни срещу тази напаст, тъй като ще бъде изключително трудно да бъдат елиминирани със стандартни пестициди. Казват дори, че са устойчиви и на радиация!

Преди време е имало ефект повърхностите да се обработват с борна киселина, но този метод вече не работи – 2-3 седмици след третиране с нея те се появяват отново.

Хлебарките са на този свят над 350 милиона години и еволюират бързо. Един от най-разпространените видове е германската хлебарка - малка и изключителна бързо движеща се твар. И този, и други видове показват резистентност на химикали и пестициди. Това е така, защото се променя тяхната вътрешна химия и развиват имунитет към отровите.

Женските снасят до 400 яйца през жизнения си цикъл, който продължава около 60 дни, а през това време обикалят и сеят зарази. Те са преносители на различни болести.

Какво да правим

- Особено внимание обърнете на помещенията, в които има храна, топлина и влага и почиствайте редовно всички повърхности в тях, така че да няма никакви трохи, лепкави петна и т.н - хлебарките са всеядни;

- След като сготвите, почиствайте веднага печката и плотовете, за да няма никакви остатъци от храна, и подсушавайте своевременно. Същото се отнася и за масата за хранене – върху нея не трябва да остава нищо, когато не се използва;

- Не оставяйте никакви съдове и храни на открито, прибирайте своевременно всичко в хладилника и в шкафовете и опаковайте онова, което не можете, така че хлебарките да нямат достъп. Не оставяйте но открито недопит чай, айран, кафе или вода, дори „за няколко минутки“;

- Никакви неизмити чинии в мивката, никакви съдове в миялната – независимо дали са чисти или използвани! Измивайте ги веднага след употреба, подсушавайте и прибирайте в затворени шкафове;

- Ревизирайте всички продукти, ако държите храни в килер или друго помещение извън кухнята и ако трябва, ги изхвърлете, или ги опаковайте херметически;

- Всички подправки съхранявайте в плътно затворени стъклени буркани;

- Кутията за хляб не е надеждна – съхранявайте хляба в хладилник;

- Ако кофата ви за боклук е открита, веднага я сменете с такава, която е с капак, за да нямат достъп хлебарките до остатъците от храна, и хвърляйте боклука редовно – не трябва да остава у вас през нощта;

Всичко това ще е от полза, само, ако хлебарките не са се размножили прекалено много, а са само няколко. Ако са повече, колкото и да чистите, те ще обикалят навсякъде. В такъв случай се обърнете към фирма за дезинсекция.

След като домът ви се избави от хлебарките, поддържайте дома си чист, защото може те да са си отишли от вас, но да живеят у съседите и лесно могат да пропълзят отново в кухнята ви.

 Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа