6 мита, които витаят около супата: трябва ли детето да я яде

Лекарско мнение

Снимка: Guliver / iSock

„Ако не ядеш супа, ще те заболи корем!“: когато баба ти ти каже това, работата е сериозна. Чували сме го в нашето детство, повтаряме го и на нашите деца.

Естествено - щом хлапето обича супа, няма нищо лошо в това да му приготвяте редовно – полезно е, но не и на всяка цена – ако не иска, не го насилвайте, просто вижте как можете да разнообразите храненето му и пак да е ценно за здравето му.

Много поколения майки превръщат детското ядене на супа в едва ли не жизненоважна потребност още от началото на захранването, та до тийнейджърска възраст и след това, но педиатърът Екатерина Потеряева отхвърля обосновано няколко мита за това ястие.

1. Ако не ядеш супа, ще получиш гастрит

Гастритът, с който обикновено плашат децата, е хроничен и, според международни протоколи за диагностиката му, основните причини са следните:

- Заразяване с бактерията Helicobacter Pylory.

- Рефлукс – изхвърляне на съдържанието на дванадесетопръстника в стомаха

- Честа употреба на нестероидни противовъзпалителни препарати (например, аспирин).

- Екстремни стресови реакции.

- Консумация на алкохол (макар че тази причина няма отношение към децата).

Не се казва нищо за това, че ако човек не яде супа/пържоли/сладолед и т. н. може да „получи“ гастрит. Този мит вероятно произлиза от убеждението, че хроничния гастрит се развива заради неправилно хранене. Тази теория е била популярна през 70-те, но лекарите отдавна не говорят за нея.

„Традицията да се яде супа редовно е популярна в страните, където повече от половината година е студено, а гъстата топла супа дава енергия и топлина“, коментира гастроентерологът Елена Анциферова. „Супата дава на организма и вещества, които стимулират храносмилането и, разбира се, доставят удоволствие.

От друга страна, месните бульони могат да бъдат крайно вредни, защото в месото може да има опасни вещества: антибиотици, хормони, стимулатори за растежа. Затова месото трябва да се подбира много внимателно.“

Може и да минете въобще без супа, главното е детето да се хразни разнообразно – с белтъчини, зеленчуци и мазнини. Ако малкото не обича супии и бульони, не бива да го насилвате да ги яде, защото отсъствието на супа в менюто няма да увреди стомаха, нито ще доведе до развитие на язва или гастрит.

2. Ако не ядеш супа, ще те боли корем

За много деца болките в корема са начин да избегнат храненето насила. Ако кажат на майка си по време на обед, че ги боли корем, тя вероятно ще ги накара да си легнат и да полежат малко. Но тя няма да постъпи така, ако детето каже, че не иска да яде повече.

Това се нарича психосоматика – развитие на състояние, имитиращо соматичните болки на фона на психотравмиращ фактор. Насилственото хранене, в което влизат и уговорките и храненето по време на филмче се явява такъв фактор.

Психолозите са убедени, че храненето насила е най-разпространеното насилие над деца.

3. Детето трябва да яде супа всеки ден

Можете да осигурите рационално хранене за детето и без да го карате да яде насила, а дали ще яде супа всеки ден или не, това зависи от хранителните традиции в семейството.

В много страни няма традиция за редовно приготвяне на първото ястие, например в Щатите децата не ядат супа нито всеки ден, нито дори през де, но честотата на гастропатологията при тях е такава, както и в други страни, да речем в Русия, където редовно се готвят боршове и разсоли.

4. На стомаха му е нужна топла храна

Гореща храна е относително понятие, истината е, че тя трябва да бъде с комфортна температура. Доказано е, че храната, а също и напитките с температура по-висока от 65° С могат да провокират рак на устата.

Пък и защо топлата храна трябва да е непременно супа – не може ли да е друго ястие или чай? В горещините например е много хубаво да се пие приятно топъл чай с лимон – разхлажда.

5. На организма му е нужна течна храна

Нужна е и храна, и течности, и наистина – важно е да се поддържа водния баланс в организма. Но дали ще бъде супа, чай, вода, пресен сок – няма значение.

6. Супата е пълноценно и балансирано ядене

Супата е фактически течност с плаващи в нея различни продукти – зеленчуци, меса, варива. Детето обаче може да яде отделно продуктите и да пие вода, вместо да се храни със супа. Зеленчуците могат да се ядат в различни комбинации и в суров вид, не е задължително да се смесват с вода.

Марина Атанасова по материали на deti.mail.ru

Коментари
Последни видеа