Спорт според възраста: до 35 години

Лицеви опори, коремни преси, плуване 3-4 пъти седмично

05 януари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Годините променят много неща: възможностите ни, грижите за себе си, начинът на хранене, изискванията към нас и околните, но сега говорим за правилните спортни натоварвания. Тук ви разказахме за нейните препоръки във възрастта до 25 години, сега навлизаме в по-"дълбоки" води. Дълбоки, защото е много вероятно вече да сте бременни, родили и тялото ви да се нуждае от по-специфични натоварвания. Особено, ако го правите заедно с детето – вниманието трябва да е двойно по-голямо.

Именно в този период наред с бременността и раждането се променя и хормоналния фон, така че е необходимо по-спокойно, ако може да се каже така, натоварване, по-умерено, отколкото на 20 и 30 години. Нещата са комплицирани, но не и толкова трудно, че да не е поправимо с редовни тренировки.

Най-силно нуждаещи се от внимание са областите на бедрата, дупето, корема, затова обърнете внимание именно на тези части от тялото, като откриете най-подходзящите упражнения за стягане и тонизиране.

Независимо дали вече имате дете, или не, е добре да натоварвате мускулите малко по-умерено, като държите сметка за това, че пластичността на тялото трябва да се поддържа редовно, но не и със силови тренировки, а с йога и по-щадящи форми на активния начин на живот за възвръщане на формата. Правилно е и ако сега започвате, е хубаво да потърсите съвети за правилното изпълнение на упражненията, или за съставяне на цялостен режим за хранене и спорт.

Плуване, коремни преси, лицеви опори, подскоци, тичане – всичко това помага за здрав тонус, но най-важното е да бъде редовно и балансирано. Защото много често от нямане на време жените пропускат тренировка, което няма как да се компенсира. На тази възраст за възстановяване след активни спортни занимания са достатъчни 24 часа, така че спокойно можете да ходите на фитнес или да практикувате някакъв друг вид не особено натоварващ спорт 3-4 пъти седмично, като не забравяте за здравословното хранене и качествения сън.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа