10 полезни съвета за здравословно хранене

Ето как да организирате менюто на малчуганите, за да получават наистина най-ценното от продуктите

12 септември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Децата в предучилищна и училищна възраст обичат да се наслаждават на всичко, което рекламите по телевизията представят или на онова, което техните връстници обичат да ядат. Но невинаги това е най-здравословната храна.

Не е проблем, ако те опитат инцидентно нещо. Проблем е, когато това се превърне във вреден навик. Затова е важно от съвсем ранна възраст да ги научите да се хранят правилно и здравословно. Тогава изкушенията вече няма да бъдат чак толкова примамливи.

Ето 10 полезни съвета, които ще ви помогнат за създаването на здравословни хранителни навици.

Снимка: Shutterstock

1. Не пазарувайте с децата

Не позволявайте на малките да ви придружават до супермаркета. Виждайки сладкиши и висококалорични лакомства по рафтовете, които обикновено имат много лъскави и примамливи опаковки, а е много вероятно децата вече да са ги и срещали в рекламите, те с лекота ще посегнат към тях. Вашият отказ да ги купите може да доведе до познатите и неприятни на всяка майка истерии. По-лошото обаче е друго – забраненото лакомство веднага се превръща в още по-силно желано. Ще си спестите всичко това, ако просто пазарувате без децата.

2. Четете етикетите

Свикнете да четете внимателно всеки етикет на продукта, който смятате да купите. Може да се окаже, че там се крият съставки, каквито не е добре да присъстват в менюто не само на децата, но и на възрастните. Когато малчуганите поотраснат и се научат да четат, може да превърнете проверката на етикетите в игра, като ги помолите те да четат съдържанието и заедно да преценявате дали има полезни или вредни съставки.

3. Внимавайте с междинните похапвания

Не всички деца обичат да похапват плодове и зеленчуци между основните хранения. Да, специалистите горещо препоръчват в дома да има купа с нарязани ябълки или чаша с моркови на пръчици, които те да си вземат като втора сутрешна или следобедна закуска. Но на практика понякога това се оказва трудно. Затова подберете такива храни за тези междинни похапвания, които да бъдат нито твърде сладки, нито прекалено солени. Така поне с прекомерните количества захар и сол може да се справите. Най-добре е да бъдат домашно приготвени, защото знаете какво точно слагате в тях. Но когато са купени, не пречи да се съобразите с това.

4. Разпределете внимателно приема на храна през деня

Детето трябва да имат основна закуска, втора лека сутрешна закуска, обяд, лека следобедна закуска и вечеря. Трябва така да организирате храненията, че различните хранителни вещества да бъдат правилно и равномерно разпределени през целия ден.

5. Съобразете се с енергийните нужди на детето

Всяко дете има различни енергийни нужди. Ако сами не можете да прецените вида на храните, които давате, говорете с педиатъра, който ще ви помогне да изготвите едно здравословно и пълноценно меню, съобразено с индивидуалността на малчугана.

6. Гответе разнообразно

Приготвяйте различни ястия, защото така детето получава всички важни за организма му витамини и минерали, и в същото време храната не му омръзва. Еднообразното ядене може да накара малчугана да капризничи и да откаже да се храни. А различни ястия не означава да се превърнете в шеф готвач, а просто да се стремите да поднасяте на детето различни по цветове чинии.

Снимка: Shutterstock

7. Позволете нарушаване на правилата

Това кривване от установения хранителен режим е много полезно, тъй като създава усещане на детето за липса на ограничения. И в същото време му дава възможност да пробва и нещо от забранените неща, което автоматично ги прави не чак толкова интересни. Това нарушаване на правилата обаче не трябва да бъде повече от веднъж седмично.

8. Не насилвайте детето

„Ако не си изядеш всичко, няма да те заведа в парка!“ Тази заплаха не помага, а пречи. Първо – така настройвате детето срещу храната и храненето, и второ – създавате напрежение, което пречи на отношенията ви. Ако то не иска да изяде всичко, което сте поднесли, може да означава, че вече се е нахранило или просто сега не е толкова гладно. А бойкотът срещу даден продукт лесно може да бъде преодолян, ако следващият път му го предложите под друга, по-забавна форма.

9. Пригответе едно и също ястие за цялото семейство

Да готвите отделно за детето е голяма грешка. А като ядете всички едно и също ястие, много по-лесно ще го убедите, че здравословната храна е вкусна и всички я харесват. Иначе остава съмнението, че вие хапвате нещо приятно, а на него пробутвате „лошите“ неща.

10. Включете малчугана в приготвянето на ястието

Повечето деца обичат да помагат на мама, докато тя готви. Използвайте това, за да го включите в приготвянето на обяда или вечерята. Лично приготвената храна е винаги по-сладка от другата. А и това е още един вариант за приятно занимание, което сближава и е интересно на малчугана.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа