Още от утробата и за цял живот
Снимка: Guliver / Getty
Мозъкът на новороденото трябва да премине през няколко етапа на развитие и да се увеличи поне 4 пъти.
Най-важната фаза настъпва през първите 1000 дни от живота
Развитието на мозъка на бебето, от вътреутробия период и през първите две години от живота, е като скеле: много фактори, включително начинът на хранене, влияят върху това как мозъкът ще функционира по-късно в живота. Нервните клетки растат, свързват се и се покриват с миелин, който ги защитава, създавайки системи, които определят как детето и възрастният, в който се превръща,ще мисли и ще чувства, обяснява специалистът по хранене д-р Ксения Варакина- Митрай.
Процесите и връзките, които се формират през този период, засягат сензорните системи, ученето, паметта, вниманието, скоростта на обработка, способността да се контролират импулсите, настроението и дори способността да се изпълняват много задачи едновременно или по план.
Количеството и качеството на тези връзки не се променя след първите 1000 дни на бебето. Всъщност след това промени в мозъка почти не настъпват чак до зряла възраст.
Какво друго влияе върху развитието на мозъка:
- Средата, в която живее детето.
- Взаимодействието му с родителите му.
- Атмосферата в семейството.
Кърменето е от голямо значение – освен че е идеалната първа храна, по време на кърмене бебето има близък тактилен контакт с майката и е кожа до кожа, което е мощен стимул за развитието му.
Снимка: Guliver / Getty
Какви вещества са необходими при захранването
Протеин. Намира се в месо, домашни птици, морски дарове, боб и грах, яйца, соя, ядки и семена, както и в мляко, кефир, извара.
Цинк. Най-много този микроелемент се съдържа в стридите, но не бива да ги давате на бебето си. То може да получава цинк от месо и млечни продукти, риба и ядки.
Желязо. Месо, боб и леща, зърнени храни, хляб, тъмнолистни зеленчуци и печени картофи са едни от най-добрите източници на желязо.
Холин (витамин В4). Месото, телешкият черен дроб, млечните продукти и яйцата съдържат много холин. Има го и в зеленчуците (картофи, зеле, спанак) и други храни.
Фолиева киселина. Тя е особено важно да присъства в менюта на бременната, тъй като подпомага образуването на нервни връзки и предотвратява увреждането на мозъчните структури от свободните радикали. Фолиевата киселина се съдържа в черния дроб, спанака, обогатените зърнени храни и хляба.
Йод. Водораслите и морските дарове са страхотни източници на йод за мама. Малчуганът може да си ги набави от йодирана сол, млечни продукти и обогатени на йод зърнени храни.
Витамин А. Продуктът с най-високо съдържание на витамин А е черният дроб. Малките деца го получават от моркови, сладки картофи и спанак.
Витамин D. Това е "слънчевият витамин" . Най-добрият начин децата да си го набавят е като излизат на разходка навън. Той се намира се в мазна риба като сьомга, както и в рибено масло и обогатени храни като обогатено мляко.
Витамин В6. Достатъчно количество от този витамин е необходимо за формиране на ефективни, „полезни“ връзки между невроните, подобрявайки способността за учене и паметта на бебето. Някои учени предполагат, че храната, богата на витамин В6 в детството, намалява вероятността от развитие на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието при дете, както и заболявания, свързани с разстройства на настроението (депресия, биполярно разстройство) в зряла възраст. Най-добрите източници на витамин В6 са: месо, черен дроб, органи, риба, зеленчуци като картофи и плодове (различни от цитрусови плодове).
Витамин В12. Той се намира в животинските храни като месо, риба, яйца и млечни продукти.
Дълговерижни полиненаситени мастни киселини. Омега-3 полиненаситените мастни киселини предпазват нервните клетки от негативното въздействие на факторите на околната среда. Трябва да се комбинира с Омега-6, за да се оползотвори. Омега-6 полиненаситените мастни киселини действат противовъзпалително, Те се намират в мазна риба и рибено масло, както и в няколко други масла. А адаптирано мляко за кърмачета и обогатено с тези мазнини.
Някои бременни и бебета не получават тези хранителни вещества. Например, трудно е да се направи меню с тези храни а вегетарианци и вегани. В този случай срещата с диетолог може да бъде полезна.
Мона Василева
Ако лютото е в умерени количества и няма противопоказания, не представлява проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари