Ето някои полезни съвети от диетолози, които ще направят удоволствието по-приятно и доста по-леко
Маса, отрупана с ястия. Снимка: Shutterstock
Почивните дни около Коледа и Нова година са сериозна заплаха за здравето. Колкото и да са апетитни и вкусни приготовленията и събиранията с близките хора, опасността от преяждането на поредицата от пиршества си остава и отрупаните трапези, символизиращи очакваното изобилие в предстоящата година, могат да нанесат големи вреди.
Неслучайно януари се смята за най-„болният“ месец, като се има предвид не само рискът от заразяване с грип или настинка, но и последствията на прекаленото ядене и пиене върху стомаха и жлъчката през декемврийските празници.
Затова никога не са излишни тези прости, но ефективни съвети от диетолози:
Докато домакините приготвят различните ястия, не си позволяват да опитват, нито дават на останалите от фамилията да си похапнат, защото нали ще ядем довечера. Това не е правилен подход - последващото претоварване на организма с 5-7-11 или колкото са там блюда на празничната вечеря може да доведе до заболявания на стомаха, жлъчния мехур, червата и черния дроб. За да не стане така, хранете се точно така, както и в останалите дни от годината – няколко пъти през деня, но като намалите обема на порциите.
Не бива да мислите, че след лека вечеря по-късно няма да ви се приядат салати и ордьоври през нощта, докато посрещате Новата година. Храната се смила в течение на два-три часа, затова съветът на диетолозите е да ядете както обикновено, за да не прекалите точно на празника.
Снимка: Shutterstock
Вещите кулинари, за каквито се смятат мнозина, се стремят да дадат всичко от себе си на празничните вечери: руска салата, месо с картофи, баклава… В тях количеството на мазнини и въглехидрати е огромно и организмът не може да се справи с подобен наплив на вредни вещества.
Именно затова се засищаме бързо, а тежестта в корема остава дълго. Затова пригответе лесноусвоими ястия, които няма да навредят на храносмилателната система, и с които няма да свързвате посрещането на Новата година със страдания заради преяждане.
Ако изберете леки зелени салати или такива с повече зеленчуци, а не на основата на майонеза и картофи, а плодовете преобладават пред тестените десерти, ще си направите голяма услуга на здравето.
Повечето хора започват да си казват наздраве още доста, преди да настъпи Новата година. За нея е характерно и смесването на концентрати, вина и шампанско, а накрая отново концентрат, което е изключително вредно. Като прибавим и подсладените газирани напитки и сокове, и калоричността на алкохола както и фактът, че той предизвиква чувство на глад, проявете разум и намалете темпото и количествата, съветват диетолози.
Откажете се от напитките, в които има захар, от газираното, избирайте леки напитки и се придържайте умерено към тях; не смесвайте различни видове алкохол, или ако все пак го направите, нека количествата са минимални и между отпиването да има време. А най-добре е въобще се откажете от алкохола, ако е възможно.
Снимка: Shutterstock
Почивайте си от храната и нека да е по-често, особено в дългата новогодишна нощ, когато непрекъснато на масата изникват нови и нови кулинарни изкушения. Излезте на разходка, на балкона, танцувайте, играйте на някакви игри, не посвещавайте цялото време на трапезата.
А преди да започне пируването, си отдъхнете добре, наспете се, разходете се и не бъдете готови да прекарате часове седнали пред чиниите.
Позволяваме си и още един съвет: Отношението към храната е сред нещата, които децата усвояват от родителите си, затова - внимавайте как и какво ядете и пиете: малките, както се казва, ни гледат в устата и копират всичко, което правим ние.
Някои хранителни продукти могат да помогнат за преодоляване на зимната депресия и липсата на концентрация.
Снимка: Shutterstock
Подправките не само овкусяват храната, но и ни предпазват от неприятно подуване.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари