Парижанката презира диетите, но внимава много какво яде
Снимка: Guliver / iStock
Тя избира леките, обикновени ястия от свежи продукти, предпочита да използва съставките цели, готви с това, което има, и се наслаждава на всяка хапка. Ако искате да преразгледате отношението си към обичайната храна и да направите менюто си по-френско, ето какво ви е нужно да имате винаги под ръка в кухнята:
Обикновено кисело мляко
Французите съхраняват млякото в стъклени буркани на вратата на хладилника – става дума за обикновено кисело мляко без ароматизатори или подсладители, което може да се превърне в бърза закуска, десерт или гарнитура към храната.
Прясна багета
Пекарната близо до вас може да се окаже ключ към идеята да се храните по парижки. Французойките хапват само прясно изпечен хляб, не консумират отлежал, нарязан или допълнително обработен.
Зехтин
Французите консумират много зехтин, като го добавят към салати, топли ястия, супи, печива или просто заливат с него храната, за да се глазира. Зехтинът съдържа мазнини, които са полезни за сърцето, но парижанките са привлечени и от неговите свойства да смекчава вкуса, да добавя пикантен аромат и да прави храната по-сочна.
Чай
Във френските заведения се поръчва най-често кафе еспресо или капучино, но във всяка домашна кухня се намират запаси от качествен чай, който се приготвя за ободряване сутрин или за сгряване вечер след работа. Чаените чаши са по-скоро малки купички с фини дръжки, в които се поставя само малкият пръст. Чаят се пие със или без захар, най-често без да се добавя мляко, но пък придружен с резен кейк с кайсиево сладко.
Яйца (но не за закуска)
Яйцата французите държат не в хладилник, а на готварския плот или в кухненски шкаф. И ги хапват не както ние сме свикнали – в омлет или като бъркани яйца за закуска, а твърдо сварени и добавени към сандвича или сервирани с пресни зеленчуци, вместо основно ястие за обяд или вечеря.
Сирене
Разходка по коя да е парижка улица показва колко сериозно се отнасят французите към сиренето – за всяко ястие има определено сирене и хората там отлично знаят с каква храна и вино се съчетава определен вид.
Дижонска горчица
Мекият сладникав вкус на дижонската горчица си отива с много ястия, сандвичи, салати, сосове и маринати. Французойките си я приготвят от мед, бяло сухо вино, подправки и черни горчичени зрънца – направете като тях.
Масло
То има много важна роля във френската кухня и се използва в сосове, гарнитури, десерти и печива. Дори да не усещате вкус и аромата му, знайте, че е включено в продуктите, от които е приготвена храната, защото я прави по-вкусна.
Обикновен десерт
Парижанките не се отказват от десерта и рядко изпитват вина по птози повод, защото храната за тях не е само за енергия, но и за удоволствие, и специален ритуал. Десертът е важен толкова, колкото и самата вечеря. В ресторантите поднасят крем брюле, шоколадово суфле и други специални кремове, но в домашна обстановка и парче кейк върши работа.
Снимка: Guliver / iStock
Вино
Виното във Франция е ключ към успешно парти или съставка, която превръща ястията в гурме шедьоври. Да приготвяш храна, отпивайки от чаша с вино, доставя огромна наслада.
Източник, превод Марина Атанасова
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари