На каква възраст да дадете на детето сладолед

За какво да внимават родителите и какъв да изберат

01 юли 2022 г.

Снимка: Getty

Сладоледът съдържа пълномаслено и кондензирано мляко, масло, захар и, в зависимост от вида на продукта, шоколад, шоколадова глазура, сиропи, ядки и други пълнители. 
Затова е източник на млечен протеин и мазнини, калций и витамин В2.
Освен това доставя на детето необходимите въглехидрати и енергия. И това е категорична полза.
Но в зависимост от вида в класическата рецепта има и „отклонения“.
Как да изберем най-полезния за детето, отговаря диетологът д-р Людмила Волкова

Кой не може да яде
Тъй като сладоледът е не само студен, но и висококалоричен продукт, е добре да се яде с мярка, а не всеки ден. И да се хапва бавно. Не се препоръчва за често боледуващи и за деца с хроничен тонзилит, хронични заболявания на черния дроб и храносмилателната система. Студеният продукт може да „събуди“ и влоши тези заболявания. Това лакомство не е за деца с наднормено тегло, така че им го предлагайте възможно най-рядко. 
Сладоледът може да бъде втора закуска или следобедна закуска, тъй като е с високо съдържание на калории и осигурява протеини, мазнини и въглехидрати.
Здравите деца могат да похапват не повече от 1-2 пъти седмично. По-добре е да запознаете детето със сладоледа, след като навърши 3 години.

Проверяваме състава
Различни видове могат да бъдат скрити под атрактивен етикет: 
Класическият сладолед е балансиран продукт по отношение на съдържанието на протеини, въглехидрати и мазнини.
Най-висококалоричните се правят се от краве мляко с добавка на сметана, кондензирано мляко и захар.
Има и по-малко мазнини - кремообразен сладолед с най-ниското съдържание на мазнини в млечните продукти.
Идеалното съотношение на съставките в сладоледа е: около 20 грама протеин на 100 грама.

Вторият показател е процентното съдържание на мазнини. В млечния сладолед мазнините са 7,5%, в сметановия - 8‒11,5%, в другите видове - 12‒20%. Освен това той трябва да съдържа основно млечни мазнини.
Количеството мазнини може да варира от 5 до 20. Ако на етикета пише, че мазнините са повече отколкото протеини, тогава продуктът влиза в категорията “мазни“ и не е за всеки ден. 

Внимателно прочетете етикета и знайте, че има „сладолед със заместител на млечната мазнина“, тоест продукт, съдържащ мляко, който съдържа растителни мазнини.
Ако се фокусираме върху хранителната стойност на продукта, тогава естественият сладолед без заместители на млякото е за предпочитане за децата.

Плодов лед
Има и плодов лед. - този продукт се състои само от разтвор на захари със или без добавeни стабилизатори, оцветители и други хранителни добавки. За разлика от сладоледа, той доставя на тялото основно захар и е малко вероятно да донесе полза на детето.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа