4 мита за безопасността на храните

Не мийте сурово месо и прибирайте топлите яситя в хладилника веднага след като са спрели да вдигат пара

23 Юни 2020 г.
4 мита за безопасността на храните

Снимка: Shutterstock

В това време на годината повечето хладилници са пълни догоре с храна и напитки, готови да посрещнат роднини и приятели. Нека не разболяваме гостите и себе си от незнание как се приготвят, сервират и съхраняват хранителните продукти.

Добре отоплената през зимата стая е идеална среда за развитието на микроорганизми в храната: колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо размножаването на микробите може да достигне опасни равнища. Затова дръжте напитките в някое по-хладно помещение, например на балкона, и пазете хладилника за храната.

Нека видим кои са някои от митовете, свързани с нейната безопасност, които сме свикнали да приемаме за даденост.

Мит 1. Ако веднъж сте размразили месото, не може да го замразявате повторно

От гледна точка на безопасността на храната, няма проблем да размразите и после отново да замразите месо, риба, зеленчуци или каквото и да било друго, стига да е размразено в хладилник при температура 5 градуса или по-малко. При този процес може да се изгуби част от качеството, тъй като се нарушава целостта на клетките и продуктите може да станат леко воднисти.

Друг вариант е да сварите или изпечете размразената храна, да разделите на малки порции и да замразите отново, веднага щом е спряла да изпуска пара. Парата в затворен съд води до кондензация. Което, в комбинация с хранителните съставки, създава идеалната среда за развитието на микроорганизми.

Затова винаги е най-добре да изчакате половин час преди да сложите горещата храна в хладилника или фризера. Планирайте предварително, за да може да размразите храната в хладилника – особено за големи неща като да речем, цяла пуйка. Ако я оставите навън, външната повърхност ще добие стайна температура, в която микроорганизмите да се развиват бързо, докато вътрешността ще е още замръзнала.

Мит 2. Мийте месото, преди да го сготвите

Не е добра идея да миете суровото месо, когато приготвяте продуктите за готвене. Пръските вода, което съдържат потенциално опасни бактерии могат да създадат много по-голяма опасност, ако попаднат върху готови за ядене продукти, които не изискват термична обработка.

Въпреки това е добра идея да миете точно тези продукти – плодовете и зеленчуците, преди да ги приготвите и сервирате, особено ако растат в близост до земята и могат да съдържат пръст – следователно и микроби. Това се отнася особено за храни, които се приготвят или ядат без термична обработка. Консумацията сурови на храни, които по принцип се ядат след обработка, може да увеличи риска от хранително отравяне.

Плодовете, салатата, зеленчуците и други годни за директна консумация храни трябва да се приготвят отделно от суровите меса и други храни, които се нуждаят от термична обработка.

Продължава на Обекти Бг

Здраве

Не само калориите: времето и съставът на храна са от значение за диетата

Хранене

Детето забавя своето развитие, ако храната е бедна на йод

Здраве

Стресът – толкова вреден за стомаха, колкото лошата храна

Още от

Дете яде риба

Снимка: Shutterstock

Къде да открием витамин D?

Жена яде грейпфрут

Снимка: Shutterstock

Тези храни активират хормоните, способстващи отслабването

Във форма за Коледа

Снимка: Shutterstock

9 трика да влезем във форма за Коледа

Двойка спи спокойно.

Снимка: Shutterstock

Кои храни спасяват от безсъние

Краставици

Снимка: Shutterstock

Какво се случва, ако ядете всеки ден краставици

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Дете яде риба

Снимка: Shutterstock

Жена получава подарък изненада. Снимка: Shutterstock

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете яде риба

Снимка: Shutterstock

Здраве

Къде да открием витамин D?

През зимата е изключително важно да включим в менюто на цялото семейство храни, които го съдържат

Агресивно дете

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Ако детето се тръшка и проявява автоагресия, виновен ли е родителят?

В такива случаи е важно не да си затваряте очите и да се успокоявате, че ще го израсте, а да потърсите помощ от специалист

Една върху друга длани на мама, татко и дете .Снимка: Shutterstock

Образование

Въпрос на гени

4 неща, които не зависят от нищо друго

Криско, Цвети, Дани и Амая. Снимка: Instagram

Заедно

Криско разказа за пътя на фондацията му “Слънчеви Деца“

Рапърът успя да реши най-трудната част от уравнението и се похвали

Калин и Алекс. Снимка: Instagram

Заедно

Калин и Алекс отново вдъхновиха последователите си

Заедно с клуб "Еделвайс" започна изграждането на екопътека "По следите на Ботевите четници"

Жена чете книга с чаша кафе с ръка. Снимка: Shutterstock

Майка прегръща децата си. Снимка: Shutterstock 

Да поговорим

5 съвета: Как да накарате всяко дете да се чувства специално

От помощ ще са и за многодетни майки

Майка, която гушка бебето си. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Да покриеш стандарта „идеална майка“

20 качествата, които я отличават