Не обичате да се занимавате със спорт? Не винете само себе си

Може би това се предава и по наследство

14 май 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ако не изпитвате удоволствие от заниманията със спорт, не бързайте да вините само себе си. Възможно е недолюбването да е наследствено.

До такъв извод стигат учени от Амстердамския свободен университет, изследвали 115 идентични двойки еднояйчни близнаци, на които генетичният профил съвпада напълно, както и 111 двойки разнояйчни близнаци с различни наполовина гени.

За да е по-пълна картината са изследвани още 35 братя и сестри разнояйчни близнаци, както и 6 двойки братя и сестри, които не са близнаци. Възрастта на всички е от 12 до 25 години. 

Всички участници в експеримента са се занимавали 20 минути с велотренажор, а после още 20 минути са бягали на пътечка, като и в двата случая натоварването е било умерено. По време на спортуването хората са оценявали периодично своето състояние и самочувствие до колко се чувстват затруднени, напрегнати, или без сили, както и в обратната посока – енергични и изпълнени със сили.

Участниците са питани също така колко често се занимават със спорт по своя воля изобщо във всекидневието си. След това учените са направили индивидуална картина на всеки както за физическото натоварване, така и за емоционалното възприятие на това натоварване. Те побликуваха резултатите от проучването си в сп. Psychology of Sport and Exercise.

Изводите – чувството на удоволствие или отвращение от спорта в значителна степен зависи от личните качества на човека, моментното самочувствие, мързелът, настроението, но и от гените.

Емоциите – позитивни или негативни при въртенето на педалите на тренажора, се обясняват със зависимост от наследствеността на 15 процента. При бягането на пътеката усещането вече на 35 процента зависи от гените.

Очаквано, колкото повече участниците са се радвали на спорта, толкова по-физически активни са били във всекидневието си. В същото време много от гените, от които зависи емоционалната реакция при спортуване, регулират и нивото на физическата активност по време на живота.

Учените подчертават, че тези индивидуални разлики в емоционалната реакция при физическо натоварване трябва да бъдат взети предвид при насърчаване на децата и юношите да спортуват.

Тони Николов

Коментари
Последни видеа