Изкуството да сме млади, здрави, силни и умни до преклонна възраст

7 прости правила за дълголетие

20 ноември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Не преяждайте

Умереността в храненето поддържа клетките активни, както и тяхното обновление, докато излишъкът от калории увеличава килограмите, като предизвиква наднормено тегло и затлъстяване.

Яжте 5 пъти на ден неголеми порции, това регулира нивото на захар в кръвта и не претоварва храносмилателните органи.

Меню за всяка възраст

Ако сте на 30, наблягайте на черен дроб и орехи (източници на желязо и витамини от група В), след 40 яжте повече сирене (заради калция, който с възрастта се „отмива“ от организма), след 50 ограничете консумацията на месо (добре е да ядете месо не повече от 2 пъти седмично), заменете го с морски дарове и млечни продукти с нисък процент мазнина.

Най-„тежките“ продукти за организма, които на всяка възраст е хубаво да са в минимални количества, а най-добре да ги изключите от менюто си, са източниците на „прости“ захари и скрити мазнини, каквито са сладкарските изделия и фаст фууд. Заменете ги с пълнозърнести храни, зърнени храни, зеленчуци и плодове, богати на фибри, подпомагащи нормалната чревна проходимост.

Работете

Работата поддържа младостта, твърдят французите. Който не работи, а прекарва времето си между четири стени, изглежда по-стар от възрастта си. Любимото занимание помага да избегнем подтиснатостта, депресията и състоянието на „хронично обидени“, които често са „първите лястовички“ на психологическото остаряване и правят човек подвластен на различни заболявания.

Както обясняват социолози, професиите, свързани с творчество и общуване (художник, музикант, писател, психолог), помагат най-добре да съхраним младостта си задълго.

Движете се повече

По време на физическа активност се освобождават редица важни хормони, в това число соматотропин, (отговорен за растежа на костите и за обмяната на веществата), изработката на които намалява с възрастта. Даже десет минути спортни занятия на ден, например активно ходене, удължават живота.

Правете секс

Любовта е най-подмладяващото средство. Сексът зарежда с бодрост под формата на хормона на щастието ендорфин, който се изработва по време на полов акт. Доказано е и че ендорфините укрепват имунната система.

Спете на хладно

Оптималната температура за сън е 17-18 °С. Именно в такава обстановка човек потъва в дълбок сън, който възстановява силите. Когато сънят е непълноценен и хронически не се доспива, организмът е склонен по-лесно да развие различни болести – от нервни до сърдечносъдови.

Тренирайте мозъка

Четете повече, учете стихове наизуст, решавайте гатанки и кръстословици, играйте на различни игри, учете чужди езици, смятайте на ум. Заставяйки мозъкът да работи, забавяме процеса на неговата деградация с възрастта и активизираме дейността на сърдечносъдовата система.

Марина Атанасова по материали на parents.ru

Коментари
Последни видеа