Екстремни спортове за малкото дете? Опитайте със ски

В предучилищна възраст любопитството побеждава страха

Снимка: Guliver / iStock

Когато решите да насочите детето си да се занимава с танци или с някакъв спорт, имайте предвид първо неговото желание, съобразете се с физическите му възможности, както и с факта, че някои спортове са дори опасни.

Но пък осигуряват емоции и именно този факт привлича немалък брой подрастващи. В предучилищна възраст любопитството е способно да победи всеки страх, но все пак сред многото екстремни спортове изберете алпийски ски или сноуборд. 

Много хлапета се увличат именно по тях и с нетърпение чакат всяко занимание, не се страхуват от сложните или по-тежки тренировки. Опасността за травми също така е сравнително малка, когато са взети необходимите предпазни мерки – винаги трябва да се използва подходяща екипировка и съветите на професионални треньори.

Алпийските ски и сноубордът са много популярни и достъпни у нас, зрелищни са и носят удоволствие и на големи, и на малки. В ските може да се започне обучение дори и на 4-5 години.

Ако едно дете стартира на тази възраст, когато стане ученик, то вече ще бъде готово да постъпи в специализирана група и да започне началото на пътя си към професионалния спорт, ако има такива цели, твърдят опитни треньори.

Снимка: Guliver / iStock

В името на сигурността е много важно да подберете подходяща екипировка и оборудване: грейка, долнище, обувки, очила, каска, щеки и, разбира се, адекватни за детето ски. Ски спортът не е евтин, но не правете компромиси с екипировката.

Другият атрактивен и достъпен зимен спорт за децата е сноуборд. Тук специалистите препоръчват да се започне след 6-7 години, защото се изисква децата да бъдат по-укрепнали физически и да издържат повече натоварване.

Тони Николов

Коментари
Последни видеа