„Жълт картон“ за тегобите на бременността

Как да си спестим дискомфорта и болежките

Снимка: Shutterstock

Деветте месеца на бременността за повечето жени са изпъстрени с прекрасни преживявания, най-вече заради хормоните, които настройват на вълна "щастие". Понякога обаче има и дискомфорт, който се проявява на етапи с различна сила. В някои случаи те са доста изявени и неприятни. Можем ли да ги избегнем и кои искат повишено внимание?

Гадене и повръщане

Това се случва с много жени през първите три месеца на бременността.

Обикновено пристъпите идват сутрин, но бъдещата майка не е във форма през целия ден. Вярно е, че не продължават дълго.

В повечето случаи, щом жената влезе във второто тримесечие, секват. Могат обаче да се върнат към края на бременността, защото матката увеличава обема си и притиска стомаха.

Сърбежи

По кожата често се явяват червени плаки, които силно сърбят. Причината им не е изяснена от науката. Случва се в началото на бременността. И както внезапно се явяват, така и преминават от самосебе си.

Кръвотечение

Колкото и слабо да е, налага консултация с гинеколог. През първите месеци това може да е начало на спонтанен аборт или сигнал за извънматочна бременност.

В много случаи обаче кръвотечението не е проблем и не се отразява на развитието на бебето в утробата.

Киселини

Киселините или така нареченият "гастрофагиален рефлукс" са всекидневие за много бременни още от края на второто тримесечие. Причината е, че нарастването на матката избутва стомаха нагоре и киселините се качват към гърлото.

За да облекчите състоянието си, не прекалявайте с кафето и мазните храни. Другият номер е да не си лягате скоро, след като сте се нахранили.

И още нещо помага - легнете на висока висока възглавница, за да спите в полуседнало положение.


Диабет

През бременността жени, които са предразположени, може да развият диабет. Той се изявява с повишени стойности на кръвната захар, придружено с повишаване на амниотичната течност. Това предопределя бебето да се роди по-едро и налага бременността от самото начало до края да се следи от ендокринолог и АГ-специалист.

Високо кръвно

Това е едно от най-сериозните усложнения по време на бременността. Повишаването на кръвното може да настъпи през третото тримесечие.

Ако стойностите скочат над 140/70 нагоре, наистина има проблем и се налага консултация. Всяко повишаване на стойностите нарушава кръвоотока към плацентата, а с това и правилното снабдяване на плода с кислород и хранителни вещества.

Вашето успокоение е, че това се случва на 10-15% от бременните.

Другият тревожен сигнал е наличието на белтък в урината. В този случай може да става дума да прееклампсия.

Съществува риск за бебето в утробата и лекарят може да препоръча спешното му изваждане с Цезарово сечение.

Анемия

Кръвообращението на бременната се натоварва – заради бебето обемът на кръв се увеличава. По тази причина тя може да получи по-слаба или по-изразена степен на анемия.

Тя се развива в резултат на дефицита на 4 основни вещества, важни за кръвта: желязо, белтък, аскорбинова и фолиева киселина.

Състоянието обикновено се компенсира с разнообразна храна и добавки.

Болки в гърба

Месец след месец бебето в утробата расте и усещате това с целия си гръбначен стълб. Затова болките в гърба съпровождат всяка бременност.


 

Решението – масаж, иглотерапия и всичко, което може да облекчи състоянието ви. Лекарят може да препоръча и носене на специален поддържащ колан.

Съвет: почивайте по-често, не оставайте дълго време в една и съща поза.

Запек

Често състояние, което може да бъде преодоляно с разнообразна храна, богата на фибри. Другото спасение са така наречените "лаксативни" храни - мюсли, круши, сливи, смокини, домати...

Разширени вени

Някои жени ги получават, други – не. Те се дължат на напора на кръв върху стените на съдовете и на лошия оток.

Съвет: не стойте дълго време прави. Движете се, спортувайте, ако няма противопоказания и ако лекарят разреши.

Може да се наложи да носите еластични чорапи.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа

Няма време

05 декември 2020 г.