Защо бебето губи тегло в първите дни от живота

Каква е нормата за новороденото и кои са сигналите за тревога

09 май 2022 г.

Снимка: Getty

Ако бременността е протекла без усложнения, веднага след раждането бебето ще тежи 3-3,2 килограма. Но до края на престоя си в родилния дом майките забелязват, че мъникът губи малко от теглото си. Това става ясно от обменната карта, която се издава при изписването, защото и двата показателя се записват.
Тази разлика неволно предизвиква безпокойство: в края на краищата темпът на развитие на новорденото зависи директно от теглото му.
Всъщност няма причина за притеснение. Загубата на тегло при новородени през първите дни от живота е естествен процес, който лекарите наричат ​”​физиологична загуба на тегло”. Разбира се, ако това се случва в определени граници.
Кои са те, разказва педиатърът д-р Елена Хованска.

Границите на нормата

Загубата на тегло се свързва преди всичко със загубата на течност през кожата и през белите дробове по време на дишане. Освен това пъпната връв изсъхва, започват да се отделя урина и меконий (оригинални изпражнения), натрупани по време на вътреутробното развитие на детето.
И тъй като в началото бебето приема ораничено количество кърма, обемът на течност в тялото му е по-малък от количеството влага, което то отделя.
Температурата и влажността на въздуха в стаята, където се намира бебето, също има значение. Тя трябва да е около 18-21 ° C градуса, а влажността около 70%. Колкото по-висока е температурата и по-ниска е влажността, толкова повече бебето се поти, а това допринася за загуба на тегло.

Снимка: Getty

Тегло обикновено намалява до 3-5-ия ден от живота. Обикновено загубата е от 5 до 10% от първоначалното. Така че, ако новородено тежи 3 килограма, нормално може да отслабне със 150-300 г.
Ако обаче бебето е родено преждевременно, тогава в първите дни от живота тази цифра може да стигне до 15% от първоначалните параметри.
Бебетата с изключително ниско телесно тегло (под 1 килограм) понякога губят тегло с 18%.
Едно от условията за бързо възстановяване е ранното поставяне на бебето към гърдата. Това може да стане още 20 минути след раждането му.

Спешно на лекар!
Трябва да се консултирате с лекар, ако пет дни след раждането загубата на тегло надвиши 10% от първоначалното телесно тегло. Защото, намаляването на телесното тегло повече от 10%, показва признаци на дехидратация на новороденото.

Правилна грижа
Почти невъзможно е да се предотврати загубата на тегло в първите дни след раждането. Това, което е важно, е майката да се опита да кърми редовно бебето. Така възстановяването ще върви по-бързо и загубата на тегло ще бъде минимална.
Здравите бебето се възстановяват достатъчно бързо: вече на 6-8-ия, максимум 14-ия ден след раждането, бебето ще стигне предишното си тегло.
При нормални грижи и кърмене то ще започне да добавя от 125 грама до 500 грама на седмица. Задържането на теглото или прекаленото наддаване издават здравословни проблеми (инфекциозен процес или вродени заболявания).
Ако детето е на кърма, но има твърди изпражнения и рядко уринира, а също и през лятото, когато навън е много горещо, между храненията трябва да пие обикновена преварена вода.

Мона Василева 

 

Коментари
Последни видеа